Alkohol a hubnutí – neslučitelná kombinace?

obrazekSnad každý z nás se už někdy během života snažil shodit nějaké to kilo. Někdo byl úspěšný, někdo s přebytečným tělesným tukem svádí dlouhodobý boj bez viditelnějších úspěchů. A proč tomu tak je? Faktorů je hned několik – genetická výbava rychlosti metabolismu, prostředí, míra každodenního pohybu, druh a složení stravy a v neposlední řadě také alkohol. Ten totiž zaměstnává játra natolik, že se poté nestíhají věnovat spalování tuků. Jednoduše řečeno – tělo začne rozebírat tukové zásoby až poté, co zneškodní alkohol, který jsme před několika minutami přijali.

Pro běžného dospělého smrtelníka je přitom vyhýbání se všudypřítomnému pití téměř nemožné. Ať už bydlíte kdekoliv v republice, každá část má svůj specifický nápoj, který se pije téměř při všech společenských událostech. V Čechách mají pivo, na Moravě víno a Slovácko je proslulé slivovicí a dalšími pálenkami, abstinenční oblast prostě v Česku nehledejte. Ani milovníci těchto nápojů však nemusí zoufat, nejde ani tolik o to, co pijete, ale jaké množství jste schopni do sebe vpravit. Jako u všeho i tady totiž platí pravidlo všeho s mírou!

Pivo

Pivo je považováno za národní nápoj a ne nadarmo se říká, že pokud zdraží pivo, padne vláda. Češi tento zlatavý nápoj prostě milují a jsou na něj náležitě pyšní, neboť pivo vyrobené v našich končinách je vychvalováno do nebes i v zahraničí. Nejedná se ale o žádný dietní nápoj, jak by se na první pohled mohlo zdát. Takový půllitr jedenáctky obsahuje okolo 160 kcal a dá se tak přirovnat ke sklenici Coca Coly. Pivní břicha však nevznikají jen kvůli jeho vysoké kalorické hodnotě, ale spíše kvůli celé řadě pochoutek, jež se k pivu podávají. V klasické hospodě asi těžko najdete na jídelním lístku zeleninový salát, ale zato se tam skví celý zástup masitých a ve většině případů také velmi tučných jídel.  Vepřové koleno, utopenci, klobása s chlebem a hořčicí... to je jen malý výčet z pokrmů, které mezi štamgasty hrají prim. Potom se nemůžeme divit, že naprostá většina návštěvníků vesnické hospody má břicha větší než žena očekávající dvojčata v devátém měsíci těhotenství.

Víno

Jižní Morava je proslulá svými vinicemi s nepřeberným množstvím různých odrůd vín, které jsou tady pěstovány již po staletí. Může být ale pro vás překvapením, že takové dvě deci bílého vína se kaloricky vyrovnají půllitru piva zmíněnému výše. Hroznová réva je totiž plná cukru, a to zrovna toho nejjednoduššího, glukózy, která se už nemusí dále štěpit a jde tak přímo do našeho krevního řečiště. Avšak stejně rychle, jak glukóza krevní cukr zvýší, můžeme očekávat také jeho spád dolů a následné nutkání najít si další zdroj jídla v zoufalé snaze těla vyrovnat hladinu cukru. Víno však nemá jen svá negativa. Naopak snižuje krevní tlak, podporuje imunitu a rozšiřuje cévy, čímž dává možnost srdci správně prokrvit ostatní orgány. Pít jej tudíž můžeme i při hubnutí, ale opravdu jen při výjimečných příležitostech a v omezeném množství.

Kategorie: Hubnutí, diety Autor: admin
Vaše názory k článku (1)
Seřadit:
Eva Roj. | Neděle 27. Listopad 2016, 22:15
Dobře popsáno. Já mám ráda pivo, hlavně v létě, kdy jsou horka. V zimě alkohol nevyhledávám. Piji s mírou a nepřibrala jsem deko.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět