Chlorella

Slyšeli jste už o takzvaných zelených potravinách či superfood? Pokud ano, není pro vás chlorella, která se do nich řadí, až tak neznámá. V opačném případě se dnes prosím seznamte s chlorellou – jednobuněčnou řasou, která má své opodstatněné uplatnění v našem jídelníčku.

První zmínky o chlorelle

Zajímá vás, kde se vůbec chlorella objevila poprvé? Na to vám bohužel asi jen tak někdo neodpoví. My vám však můžeme prozradit, že ji lidské oko poprvé spatřilo na konci 19. století. Tento skvělý a důležitý objev mají na svědomí holandští vědci. Poté prošla dlouhým výzkumným procesem. Za zmínku jistě stojí, že její zázračné účinky využili Japonci například během léčení následků radioaktivního záření.

Zázračná potravina

Ačkoliv byla chlorella po dlouhou dobu opomíjená, jejím výzkumem se zabývá řada vědců a vědeckých laboratoří. Z dlouhodobých studií vyplývá, že se jedná o smaragdově zelenou sladkovodní jednobuněčnou řasu, která je právem označovaná za přírodní antibiotikum. Mimo to je skvělou detoxikační potravinou, neboť přirozeně zbavuje lidský organismus všech škodlivin. To ovšem není vše! Chlorella toho zvládne mnohem víc. Slouží například jako prevence před bujením nejrůznějších chorob. Podstatou chlorelly totiž je, že naše tělo nejen pročišťuje, ale zároveň jej vyživuje, díky čemuž může náš organismus dobře regenerovat.

Věděli jste, že se chlorelle někdy také říká smaragdová pokladnice? Je to zejména z toho důvodu, že chlorella je zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, aminokyselin, chlorofylu, bílkovin, enzymů a antioxidantů, které mají velice příznivý vliv na naše zdraví.

obrazekChlorella – lék budoucnosti?

Víte, že většina osob má překyselený organismus? Pokud je to i váš případ, chlorella působí zásadotvorně, a proto příznivě ovlivňuje pH vnitřního prostředí. Mimo to je chlorella vhodná pro léčbu zánětů, kožních potíží či infekčních onemocnění. Jak je vidět, chlorella je opravdu multifunkční řasou.

Další využití chlorelly:
léčba nadváhy
při redukčních dietách
při detoxikaci
působí probioticky – úprava zažívání
stabilizace hladiny krevního cukru
prevence vzniku zubního kazu a zánětu dásní
při nechutenství
při nadměrném stresu
při depresích
dezinfekce ústní dutiny    
upravuje hladinu cholesterolu v krvi

Užití chlorelly

V dnešní době se s chlorellou setkáváme především ve formě zelených tabletek či sypkého prášku. Co se týče dávkování, chlorellou se pravděpodobně nepředávkujete. Pamatujte však, že se stále jedná o doplněk stravy, který nikdy nenahrazoval a ani nahrazovat nebude klasickou stravu.

Kategorie: Prevence nemocí Autor: S.Saň
Vaše názory k článku (2)
Seřadit:
Saša | Pátek 30. Září 2016, 15:07
s chlorellou moc zkušeností nemám, ale kamarádka si ji chválí.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět

Majtová C | Pondělí 31. Říjen 2016, 21:27
Chlorella je výtečná. Užívala jsem ji jako podporu k redukci nadváhy.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět