Cizrna – váš přírodní terapeut

Cizrna je nenápadná luštěnina, se kterou by se měl seznámit každý, kdo žije uspěchaným životem. Mnozí se ji bojí vyzkoušet. Pokud ji ale okusíte, možná budete její oříškovou chutí mile překvapeni. Příjemná chuť ale není vše, co dělá cizrnu cizrnou.

Věděli jste, že cizrna obsahuje stejné, či dokonce větší množství bílkovin, než je jich obsaženo v mase nebo vejcích? I z tohoto důvodu je tolik oblíbenou potravinou vegetariánů.

Přírodní zdroj vitamínů a minerálních látek

Cizrna je významným zdrojem železa. Možná vás to překvapí, ale obsahuje ho až třikrát více, než je ho v mase. Tato luštěnina je však i důležitým zdrojem hořčíku, kyseliny listové, fosforu, draslíku, vápníku a zinku. Díky obsahu nenasycených mastných kyselin napomáhá pravidelná konzumace cizrny snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Cizrna neboli římský hrách je rovněž vhodná pro těhotné ženy a děti, kterým dodává potřebnou dávku významných živin. Za zmínku stojí i vysoký podíl vitamínu E, který má vliv na posílení imunity organismu a srdce či zlepšení kvality kůže a vlasů. Výskyt zinku v cizrně má pro změnu skvělé účinky na funkci štítné žlázy. Vzhledem k tomu, že cizrna neobsahuje na rozdíl od dalších luštěnin ani stopu po lepku, je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Tušili jste, že cizrna bývá někdy označována za přírodního terapeuta? Je to z důvodu jejího příznivého vlivu na posílení nervového systému, což není v dnešní uspěchané době vůbec na škodu.

Příprava cizrny

Cizrnu je dobré z důvodu lepší stravitelnosti vždy několik hodin namáčet. Doporučuje se rovněž i tepelné zpracování, které je prevencí před nadýmáním. Cizrnu je možné připravovat nejrůznějšími způsoby. Mezi ty nejčastější a nejoblíbenější patří vaření, pražení a smažení.

Cizrnu samozřejmě můžete koupit i konzervovanou, nicméně tato podoba již neobsahuje takové množství živin jako cizrna suchá.

Říká vám něco hummus či falafel? Jedná se o oblíbené pokrmy z cizrny, jejichž kořeny sahají až na Blízký východ.

obrazekRychlá cizrnová polévka

Ingredience
400 g cizrny (konzervované nebo předem uvařené)
2 větší mrkve
1 cibule
lžička čerstvého zázvoru
1 až 2 stroužky česneku,
1 l zeleninového vývaru
koření garam masala
olivový olej
sůl, pepř

Příprava
Připravte si hrnec a nechte v něm rozpálit olivový olej, na kterém si dozlatova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte nakrájený česnek a nastrouhaný zázvor. Těsně před tím, než bude vše dokonale osmahnuté, přidejte lžičku koření garam masala a ještě chvíli míchejte. Poté přidejte mrkev nakrájenou na kostičky a zalijte zeleninovým vývarem. Jakmile začne polévka pomalu vařit, přisypte připravenou cizrnu. Nakonec dle chuti přidejte sůl a pepř. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a podávejte ozdobenou lžičkou zakysané smetany a s rozpečeným pita chlebem.

TIP pro vás: Aby byla cizrna lépe stravitelná, přidejte k ní mořskou řasu a vše společně povařte.

Kategorie: Rady a tipy Autor: MagdalenaNova
Vaše názory k článku (2)
Seřadit:
Klára O | Středa 30. Listopad 2016, 10:38
Cizrnová polévka je opravdu výborná. Potvrzuji.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět

Monika15 | Středa 28. Prosinec 2016, 12:25
Cizrnu dávám dost do jídel - hlavně dítěti.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět