Důležitý trojlístek - antioxidanty, vitamíny, omega-3 mastné kyseliny

Jakou úlohu v našem životě hraje tento trojlístek? Já jsem přesvědčená o tom, že je to základ našeho zdraví. Trošku si o tom napíšeme.

obrazekAntioxidanty

Antioxidanty jsou látky schopné snižovat vznik volných radikálů, které se v organismu podílejí na rozvoji celé řady onemocnění. Například aterosklerózy nebo nádorů. Pokud se koncentrace antioxidantů v těle zvýší, riziko těchto závažných onemocnění se snižuje. Mezi antioxidanty můžeme počítat minerály jako například selen, zinek, dále beta karoten, vitamín C, vitamín E. Do skupiny dalších rostlinných antioxidantů kromě beta-karotenu patří lutein, obsažený zejména v zelené zelenině, a lykopen, obsažený v rajčatech. A nejznámějšími rostlinnými antioxidanty jsou bioflavonoidy a obsahují je zejména sója, burské oříšky, červené víno a kakaové boby. V dnešní době existuje 4000 bioflavonoidů  a jsou to významné antioxidanty.

Zvýšený příjem antioxidantů účinkuje jako prevence a tyto jsou předmětem celé řady studií. Tato prevence prokazatelně snižuje riziko aterosklerózy, infarktů, mozkových mrtvic a dalších zákeřných onemocnění. Co na závěr? Antioxidanty budeme podávat našemu tělu formou potravy anebo potravinových doplňků a pokud chceme být zdraví, nebudeme na nich šetřit.

Vitamíny

Co jsou vitamíny, všichni víme. Patří k základním složkám lidské stravy. Lidské tělo není schopné si vitamíny vytvářet, musí je přijímat prostřednictvím stravy nebo umělými doplňky. Počet základních vitamínů se pohybuje kolem dvaceti. Vitamíny jsou velice důležité pro správně fungující organismus. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Jsou nezbytné pro udržení řady tělesných funkcí a výstavbu nových tkání. Mají nezastupitelnou roli v prevenci některých onemocnění a zpomalují degenerativní projevy a stárnutí. Také jsou schopny posilovat imunitní reakce organismu.

Při nedostatku vitamínů v těle vzniká hypovitaminóza, která se projevuje poruchami funkcí organismu. Naopak při nadbytečném příjmu vzniká hypervitaminóza. Přebytečné vitamíny rozpustné ve vodě se vyloučí. Vitamíny ještě dělíme na rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. U vitamínů rozpustných v tucích existuje při hypervitaminóze možnost zdravotních komplikací.

Esenciální mastné kyseliny omega-3

Jsou to mimořádně důležité látky, jejichž význam spočívá v podpoře tvorby sloučenin významně omezující vznik zánětů. Jsou obecně považované za zdraví velmi prospěšné. Mezi nimi lze jmenovat vlašské ořechy a lněný olej. Nejvíc jsou však v rybách, především v lososu, makrele a sardinkách. Jak moc jsou ryby zdravé, víme všichni, ale na častější konzumaci zapomínáme.

Závěrem

Na závěr doufám každý pochopil, jak důležitá je strava v našem životě. Určitě je vždy lepší všechny potřebné živiny dávat tělu přirozenou stravou. Ale samozřejmě co nám nechutná, s tím není nutné se do konzumace nutit a potřebný vitamín či minerál doplnit formou potravinového doplňku. Hodně zdraví!

Kategorie: Prevence nemocí Autor: admin
Vaše názory k článku (0)
Seřadit: