Enzymy patří mezi nejdůležitější látky, které naše tělo přijímá v potravě. Proč jsou ale pro náš organismus tolik důležité?
Definice enzymů
Jsou to bílkovinné látky, které se nacházejí v každé živé potravě (ať už rostlinné, nebo živočišné). Mají funkci katalyzátoru neboli urychlovače chemických reakcí a díky této funkci jsou zcela nezbytné pro správné fungování našeho organismu.
Bez enzymů by totiž chemické reakce probíhající v našem těle trvaly celé roky, takže jsou životně důležité.
Enzymy v našem těle se dělí na tři druhy – trávicí, metabolické a exogenní.
Trávicí enzymy
Jak již název napovídá, trávicí enzymy se nacházejí v trávicím traktu, kde rozkládají přijatou potravu na menší části. Ty pak naše tělo používá ke stavbě a obnově tkání orgánů, nebo je přemění na potřebnou energii.
Metabolické enzymy
Metabolické enzymy také působí uvnitř našeho těla. Jejich úkolem je starat se o správný chod a o údržbu jednotlivých částí lidského těla.
Zajišťují správný růst a vývin člověka, ale také umožňují myšlení a uzdravování.
Exogenní enzymy
Na rozdíl od předchozích dvou druhů exogenní enzymy přijímáme v potravě. Najdeme je ale pouze v syrové potravě, nikdy v tepelně upravené. Tepelnou úpravou se totiž z potravin enzymy vytrácí, a to už při teplotě 40 °C. Je proto nejlepší konzumovat výhradně syrovou potravu, která nám zajistí zdraví a dlouhotrvající život.