Máta peprná - chutná, voní i léčí

Máta peprná je velice oblíbenou bylinkou, jejíž popularita stále stoupá. S mátou se dnes setkáváme poměrně často, ať už v osvěžujících letních koktejlech, domácích limonádách, v čaji, který nás v zimě dokonale zahřeje, či jako ozdobou na dezertech. Ano, máta peprná je všestrannou rostlinkou, která u nás však natolik zdomácněla, že se vlastně zapomíná na to, co všechno dokáže.
 

obrazekZnali ji už Egypťané

Tušili jste, že se mátě peprné lidově říká také balšám, větrové koření, pepřová máta či větrovka? Latinsky nese název mentha piperita. Pozitivní účinky máty peprné objevili již staří Egypťané. Ti ji nosili u sebe, aby odháněla mouchy a hmyz. Zároveň to byl i symbol přátelství a lásky. Za popularitu máty může zejména skutečnost, že se pěstuje téměř po celém světě. Kromě bylinkových zahrádek a květináčů v našich kuchyních ji najdeme taktéž na březích či v příkopech.

Věděli jste, že máta peprná není jediným druhem této aromatické byliny? Jen v České republice najdeme ještě mátu dlouholistou, klasnatou, rolní, vodní, vonnou či obecnou. Celkově však rozlišujeme na 30 druhů!

 

Máta peprná jako lék

Máta peprná má velice pozitivní vliv na náš organismus. Za zmínku jistě stojí posílení nervové soustavy či zmírnění žaludečních potíží. Účinky máty peprné však ocení i ti, které trápí bolest zubu, záněty dásní či zápach z úst. Mátu peprnou je rovněž možné použít ve formě obkladu, a to proti nejrůznějším vyrážkám a zánětům kůže. Pozor by si však měly dát kojící ženy, neboť užívání máty peprné může utlumit tvorbu mateřského mléka.

Další výhody používání máty

  • zmírňuje plynatost
  • pomáhá při průjmech
  • má dezinfekční účinky
  • podporuje vylučování trávicích šťáv
  • zmírňuje a odstraňuje křeče
  • působí proti revmatismu
  • pomáhá při léčbě žlučníkových kamenů
  • je vhodná při nevolnostech (i v těhotenství)

Už jste vyzkoušeli mátový olej?

Ano, i z máty lze vytvořit olej, který má podobné účinky a vlastnosti jako mátový odvar. Ovšem mnohem více koncentrované. Vzhledem k tomu, že dobře čistí nos a dutiny, je vhodný zejména k inhalacím. Milovníci mentolové vůně si však kapku oleje mohou přidat i do aroma lampy nebo koupele. Díky vysokému obsahu mentolu, který má anestetický a antibakteriální účinek, je máta často součástí osvěžujících a chladivých gelů či mastí.

Mátový sirup

Ingredience:

  • 500 g čerstvé máty
  • 500 ml vody
  • citron (ne chemicky ošetřený)
  • 500 g cukru


Příprava:
Nejprve si důkladně opláchněte mátu i citron. Poté mátu nasekejte a citron nakrájejte na plátky. Mezitím přiveďte k varu vodu s přidaným cukrem. Jakmile začne směs houstnout, je ideální chvíle na přidání máty a plátků citronu. Sirup ještě chvíli povařte – získá krásnou vůni a jedinečnou chuť. Nakonec jej odstavte a nechte za občasného míchání ještě dvě až tři hodiny stát pod pokličkou. Nakonec sirup přeceďte přes plátno a ještě jednou přiveďte k varu. Horkým sirupem naplňte připravené sklenice a dobře je uzavřete.

Kategorie: Zdravá výživa Autor: Janka
Vaše názory k článku (3)
Seřadit:
Ludmil Ada | Středa 20. Červenec 2016, 10:55
Máta na mé zahrádce nechybí :-)
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět

pája | Pondělí 31. Říjen 2016, 21:36
Já mátu používám především na žaludeční problémy. Vždy mi pomohla.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět

Petra V | Pátek 30. Prosinec 2016, 21:04
Máta je fakt báječná na žaludek. Taky potvrzuju. Mátu mi dodává maminka, která jí celá léta pěstuje.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět