Ovoce a zelenina a jejich vliv na naše zdraví

Rozhodli jste se, že do svého jídelníčku zařadíte více ovoce a zeleniny? A jaký mají vlastně vliv na naše zdraví? Každá potravina, kterou sníme, má na naše tělo vliv, ať chceme, nebo ne.Změny se mohou týkat jak našeho zevnějšku, tak i vnitřních orgánů. O tom, jaké mají různé potraviny na naše tělo vliv, se dočtete v tomto článku.

Sladké potěšeníobrazek

Jak jistě víte, ovoce je přírodním zdrojem ochranných látek, které potřebujeme pro udržení svého zdraví. Existuje opravdu nepřeberné množství ovoce, a tím pádem máme také k dispozici velké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Navíc je ovoce bohaté na vodu, která je nezbytná pro zdravý životní styl. Čerstvé ovoce obsahuje mnoho antioxidantů a váže na sebe toxické těžké kovy. Ovoce bychom měli konzumovat denně, abychom dostali dostatek zdraví prospěšných látek.

Pozor však na příliš častou konzumaci, která by mohla způsobit přibírání na váze, hlavně třeba u banánů, které obsahují hodně cukru. Jedná se ale o přírodní cukr, takže pokud konzumujeme ovoce s mírou, bude nám pouze zdraví prospěšné.

K nejoblíbenějším druhům ovoce, zejména u nás, patří jablka. Jejich velkou výhodou je, že obsahují velké množství vody, asi 85 %, proto tedy nejsou energeticky vydatná. Jejich důležitou složkou je pektin, což je druh vlákniny, který snižuje cholesterol v krvi a má dobrý vliv na naše trávení, protože léči jak průjmy, tak i zácpu. Často se dělá tzv. očista pomocí jablek, která pomůže našemu tělu vyloučit nahromaděné toxiny. Z jablek se také vyrábí úžasný produkt, a to jablečný ocet. Obsahuje hlavně vápník, fosfor a draslík a lze jej běžně zakoupit jak v prodejnách zdravé výživy, tak většinou už i v běžných obchodních řetězcích.

V ovoci je síla

Dalším ovocem, které se často vyskytuje v českých domácnostech, je bezesporu hruška. Hruška má okolo sedmdesáti kalorií a opět obsahuje velké množství vody. Z minerálů v ní najdeme nezanedbatelné množství vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, jódu a mědi. Pokud je hruška zralejší, má menší množství ovocných kyselin a pektinu, ale zato větší obsah sacharidů. Jejich výhoda spočívá, stejně jako u jablek, že upravují trávení, ale kromě toho je můžete využít v případě, kdy trpíte ledvinovými kameny nebo třeba při zánětech močových cest. Dále jsou hrušky doporučovány lidem, kteří mají potíže se štítnou žlázou nebo osteoporózou. Hruškovou šťávu můžeme využít na snížení krevního tlaku.

Pro milovníky borůvek máme také dobrou zprávu. Patří mezi ovoce, které má velmi pozitivní účinek na naše zdraví. Opět v sobě skrývají mnoho minerálů a vitamínů a navíc zdraví prospěšné antokyany. Ty jsou zodpovědné také za specifickou barvu tohoto ovoce. Kromě toho jsou ale účinnými antioxidanty a chrání organismus před škodlivými účinky volných radikálů. Navíc prospívají očím, zlepšují funkci mozku a podporují srdce. V medicíně se borůvky používaly hlavně při žaludečních potížích. Před jejich konzumací je ale, stejně jako u ostatního ovoce a i zeleniny, doporučováno jejich velmi pečlivé omytí nebo tepelné zpracování. Mohou být totiž zdrojem onemocnění, které způsobuje tasemnice liščí, respektive její vajíčka, která mohou ulpět na povrchu ovoce.

obrazekDalším velmi oblíbeným ovocem jsou jahody (a to nejen k šampaňskému). Překvapivě obsahují větší množství vitamínu C než třeba grep. Díky svým semínkům působí velmi dobře na trávící soustavu a posilují imunitu. Jsou velmi dobrým pomocníkem při zánětu horních cest dýchacích, a to díky jejich antioxidantům. Kromě účinků na naše orgány mají jahody vliv i na krásu.

Jejich velkou výhodou je, že jsou přírodním bělícím prostředkem na zuby. Proto je doporučováno jahody žvýkat delší dobu, abychom naše zuby zbavili třeba nevzhledných skvrn od pití kávy nebo od kouření cigaret. Dále jahody posilují nehty a vlasy a mají výrazný vliv na kvalitu pokožky. Dá se z nich totiž vytvořit úžasná pleťová čistící emulze. Stačí jahody zalít trochou smetany a medu, zamíchat a nechat odstát. Večer už jenom smyjeme zbytky make-upu. Nebo stačí jednoduše potírat plet rozkrojenou jahodou a nechat působit asi patnáct minut a poté omýt vodou. Uvidíte, jak bude Vaše pleť zářit!

No, a s čím jiným zkombinovat jahody než s oblíbeným banánem. Toto velmi chutné ovoce způsobuje, že se najednou cítíme lépe a optimističtěji. Obsahuje totiž serotonin, což je hormon, který můžete znát pod názvem hormon štěstí. Je také prospěšný pro naše srdce, a to díky hořčíku a draslíku. Pomáhá bojovat s vysokým obsahem cholesterolu a je prevencí proti rakovině.Mezi další zdraví velmi prospěšná ovoce patří například třešně, maliny, ostružiny nebo citrusy.

A jak je to u zeleniny?

Zelenina neobsahuje ani zdaleka takové množství cukru jako ovoce, přesto je velmi oblíbená.  Jejím hlavním přínosem je bezesporu vláknina,která je nezbytná pro dobré trávení. Proto hlavně lidé, kteří se snaží shodit nějaké to kilo navíc, zařazují do svého jídelníčku velké množství zeleniny.Určitě si vzpomenete na své dětství, kdy Vám maminka kladla na srdce, že byste měli jíst více mrkve, abyste měli zdravé oči. A měla pravdu. Mrkev je totiž účinná proti šerosleposti, která je způsobená nedostatkem vitaminu A. Kromě toho má ale spoustu dalších výhod. Je bohatá na beta-karoten, který napomáhá zlepšovat a rozzařovat pokožku. Hlavně pokud se chystáte na opalování, měli byste příjem beta-karotenu zvýšit. Mrkev je v tom případě ideálním pomocníkem. Čerstvá šťáva z mrkve také pomáhá při léčbě ischemické choroby srdeční.

obrazekDo velké skupiny listové zeleniny se řadí spousta druhů rostlin. A všechny jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Neměly by v našem jídelníčku scházet, protože lékaři a odborníci se shodují na tom, že jsou v našem jídelníčku nezbytné. Jednak umí výrazně pomoci při léčbě nemocí a jednak jsou zároveň jejich prevencí. Navíc obsahují velmi malé množství kalorií, takže jsou doporučovány lidem, kteří chtějí snížit svoji váhu. Není to ale myšleno formou diety, protože pokud byste se pak vrátili k původní stravě, výsledkem by byl pouze jojo efekt. Je tedy důležité zařadit listovou zeleninu do jídelníčku prakticky napořád.

Zeleninou, která se proslavila až poslední dobou, je dýně Hokkaidó. Má nízký energetický obsah a je snadno stravitelná. Stejně jako listovou zeleninu ji dietologové doporučují při redukci váhy. Její semínka, stejně jako u jiných dýní, pomáhají, pokud máte potíže s prostatou. Hokkaidó je ideální na zlepšení funkcí žaludku, při onemocnění sleziny a slinivky a při léčbě cukrovky.Další v poslední době oblíbenou zeleninou je chřest. Umožňuje uvolňovat cholesterol usazený v cévách a obsahuje asparagin, což je aminokyselina působící močopudně. Působí také významně na naši pokožku a navíc má také afrodiziakální účinky. Nechejte se inspirovat působivými účinky ovoce a zeleniny!

Kategorie: Zdravá výživa Autor: admin
Vaše názory k článku (1)
Seřadit:
Denisa S | Pátek 30. Prosinec 2016, 21:14
Ovoce i zeleninu dávám do jídel pořád. Hezky poučný článek.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět