Kdo z nás by nemiloval vůni a chuť kokosu? Kromě potěšení chuťových pohárků je však kokos navíc velice prospěšný i našemu zdraví, neboť jeho konzumace má příznivý vliv na kosti, zuby, vlasy a nehty. I proto se dnes na trhu objevují nejrůznější produkty vyrobené právě z kokosového ořechu. Příkladem je olej, voda, mléko či mouka. Všechny tyto produkty si nyní představíme podrobněji...
Kokosový olej nejen v kosmetice
Kokosový olej je oblíbená surovina, která má využití nejen v kuchyni, ale taktéž v kosmetice, a to jak pleťové, tak vlasové. Co se týče nutričních hodnot, kokosový olej obsahuje vitamíny A, C, E a mastné kyseliny, především kyselinu laurovou.
Kokosový olej je stálý do teploty 200 °C, a proto je vhodný i na smažení, neboť se nepřepaluje. Můžete tak na něm směle udělat pohankové palačinky nebo vyzkoušet nějaký recept z orientální kuchyně. Výborný je i na pečení vánočního cukroví.
Věděli jste, že i když je kokos nazýván kokosovým ořechem, z hlediska botaniky je považován za ovoce?
Kokosová voda plná vitamínů a minerálů
Kokosová voda je typickou a velice oblíbenou surovinou, kterou si turisté vychutnávají během exotických dovolených. Možná vás však překvapí, že kokosovou vodu je možné získat i v plastových lahvích či tetrapakových obalech a ne jen z mačetou useknutého kokosu. Kokosová voda je produktem, který pochází z mladých a ještě zelených kokosových ořechů (na rozdíl od kokosového mléka, které je možné získat až ze zralých hnědých kokosových ořechů). Vzhledem k absenci klasické bílé dužiny během 5. až 7. měsíce je v ořechu dostatek místa právě pro kokosovou vodu, pro kterou je typické čiré zbarvení a sladko-slaná chuť bez jakéhokoliv zápachu.
Věděli jste, že kokosová voda se v ořechu tvoří tak, že do kokosu stéká voda dlouhou cestou prostřednictvím jednotlivých vláken kokosové palmy Cocos nucifera?
Kosová voda je pro naše tělo a zdraví velice přínosná, stala se v poslední době velmi oblíbenou. Blahodárné účinky kokosové vody na lidský organismus neobjevili jen místní lidé, kteří si ji mohou dopřát téměř denně, ale i sportovci. Díky svému složení je kokosová voda považována za energetický nápoj, který dodá tělu řadu vitamínů a minerálních látek, jako je například hořčík, sodík, draslík nebo vápník. Obsahuje antioxidanty, díky kterým působí proti volným radikálům v těle. Zrychluje metabolismus a tělo tak rychleji zpracovává cukry, hladina inzulinu klesá rychleji a člověk tak má více energie. Chcete-li trochu zhubnout, právě kokosová voda je zdravým a velice efektivním pomocníkem při shazování přebytečných kilogramů. Kokosová voda navíc pomáhá očistit tělo i od škodlivých látek a toxinů.
Kokosová voda dále obsahuje cytokiny a kyselinu laurovou – látky důležité pro proces buněčného růstu. Má protirakovinné a protitrombotické účinky a v neposlední řadě dokáže vyvážit hladinu pH.
Kokosová voda prospívá i našemu kardiovaskulárnímu systému. Obsahuje hořčík a draslík, díky čemuž je vhodná pro lidi s nízkým krevním tlakem.
Věděli jste, že pravidelným pitím kokosové vody snižujete riziko infarktu a zvyšujete hladinu dobrého cholesterolu v krvi?
Kokosová voda proti stárnutí i kocovině
Kokosová voda je taktéž skvělým pomocníkem v období velkých veder, neboť pomáhá tělu dokonale hydratovat. A protože k létu patří i řada venkovních akcí a večírků, kokosovou vodu si naordinujte i jako první pomoc v případě kocoviny.
TIP pro vás: Vyzkoušejte termo lahve Lurch a mějte ledovou kokosovou vodu po ruce na každé letní party.
Kokosová voda však nemá vliv jen na naši vnitřní stránku, ale taktéž pomáhá zpomalit proces stárnutí. A protože tento problém řeší především ženy, jistě je potěší, že kokosové vody se nemusí vzdát ani během těhotenství či po dobu kojení. V případě, že by vám nějakou nešťastnou náhodou došel doma kokosový olej, sáhněte po kokosové vodě. Díky pravidelné konzumaci kokosové vody přispíváte k oživení vašich vlasů, nehtů, pokožky i pleti.
Kokosové mléko na krevní tlak i cholesterol
Mnoho lidí zaměňuje kokosovou vodu za kokosové mléko, ovšem není to jedno a to samé. Kokosové mléko se na rozdíl od kokosové vody získává lisováním dužiny kokosu. Kokosové mléko je bohatým zdrojem vitamínů, bílkovin, vlákniny, minerálů a omega 6 mastných kyselin. Zatímco z vitamínů našemu tělu dodává především vitamíny B, C, E a K, z minerálů nám pomáhá doplnit vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek a měď.
Díky obsahu účinných látek pomáhá kokosové mléko zlepšit trávení a podporovat zdravé vyprazdňování. Preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních chorob, snižuje krevní tlak, harmonizuje hladinu cukru v krvi a podporuje tvorbu krve. Výhodou kokosového mléka je, že nezvyšuje hladinu špatného cholesterolu a navíc udržuje rovnováhu mezi dobrým a špatným cholesterolem. Kombinace vápníku a fosforu pro změnu pomáhá budovat silné kosti.
Další účinky kokosového mléka:
- pomáhá zrychlit metabolismus
- podporuje imunitní systém a zlepšuje celkovou obranyschopnost organismu
- pomáhá zklidnit nervový systém
- je pomocníkem při onemocnění močového systému, neboť pročišťuje močové cesty a ledviny
- preventivně působí proti osteoporóze
Věděli jste, že kokosové mléko díky obsahu mědi a vitamínu C udržuje pokožku elastickou a pružnou? Kokosové mléko navíc eliminuje tvorbu vrásek, zpevňuje nehty a vyživuje vlasy.
Kokosové mléko se používá hlavně v kuchyni jihovýchodní Asie, Karibiku, Jižní Ameriky a Afriky. Přidává se do omáček, polévek a dezertů.
Jak si vyrobit kokosové mléko?
Dužinu čerstvého kokosu nastrouháme, zalijeme vodou a necháme odstát. Poté je nutné jej scedit přes jemné síto či sýrařské plátno. Kokosovou drť pořádně vymačkáme. Takto vyrobené kokosové mléko vydrží několik dní.
Výhodou kokosového mléka je, že neobsahuje laktózu a je vhodné i pro celiaky. S jeho užíváním však buďte opatrní, neboť je více kalorické.
Kokosová mouka
Kokosová mouka se obdobně jako mléko získává z dužiny kokosového ořechu. Její výhodou je, že je bezlepková. A co je pro kokosovou mouku typické? Má nasládlou chuť, která dodává pokrmům šmrnc.
TIP pro vás: Kokosovou moukou můžete zcela nahradit pšeničnou mouku. Pamatujte však, že je vždy dobré přidat o jedno vajíčko navíc.