Zdroje rostlinných bílkovin – v čem jsou lepší než živočišné?

Dalo by se říct, že lidstvo je rozděleno na dvě skupiny – jedna tvrdí, že jsou lepší živočišné bílkoviny, druhá je zase přesvědčená, že jsou to rostlinné. Kdo má ale pravdu?

 

Rostlinné a živočišné bílkoviny

Abychom si to ujasnili – živočišné bílkoviny pochází ze zvířecích zdrojů (maso, mléko, vejce atd.) a rostlinné bílkoviny naopak z rostlin (např. sója, luštěniny...). Které jsou ale pro naše tělo prospěšnější? Dle mého názoru jsou to jednoznačně rostlinné bílkoviny.

 

obrazekNevýhody živočišných bílkovin

V prvé řadě jde o to, že konzumací živočišných bílkovin jen mlčky akceptujeme nehumánní zacházení se zvířaty, ke kterým se na chovných farmách chovají hůř než nacisté k židům v koncentračních táborech (o jatkách ani nemluvě). Jde ale také o naše zdraví.

Ano, je pravda, že živočišné zdroje obsahují velké množství bílkovin, ať už jde o maso, anebo o mléčné produkty. Faktem ale je, že tyto bílkoviny ani zdaleka nevyváží dopad konzumace těchto produktů na náš organismusTouto teorií se řídí především vegani, kteří odmítají konzumovat živočišné produkty. Pokud si o tomto životním stylu zjistíte více, přijdete na to, že jejich tvrzení jsou logická a vědecky podložená.

Tak například kravské mléko. Viděli jste někdy tele pít lidské mléko? Ne – je to totiž nepřirozené, tak proč by to mělo být opačně zcela normální? Kromě toho, živočišné produkty obsahují obrovské množství škodlivých látek, které jednoduše devastují naše zdraví a zatěžují organismus.

 

Výhody rostlinných bílkovin

Pro mě je na prvním místě opět to, že konzumací rostlinné stravy nikomu neubližuji. Mám pak dobrý pocit z toho, že dělám správnou věc, což je k nezaplacení. Pojďme se ale podívat na vliv rostlinné stravy na náš zdravotní stav.

Někteří lidé tvrdí, že neobsahuje tolik bílkovin, kolik potřebujeme. To ale vůbec není pravda. Záleží to opravdu na jedinci a na tom, jak si sestaví svůj jídelníček. Vždycky to jde naplánovat tak, aby naše tělo mělo dostatečný přísun těchto látek.

Rostlinná strava navíc tělo ani trochu nezatěžuje. Naopak, dodává mu nejen potřebné bílkoviny, ale také vitamíny a minerály, kterých je například v ovoci mnohem více než v masných produktech.

Kategorie: Zdravá výživa Autor: admin
Vaše názory k článku (2)
Seřadit:
Petra P | Středa 30. Listopad 2016, 10:53
No tak s tímhle článkem moc nesouhlasím. Je vidět, že člověk co toto psal, je vegan. Dle mého názoru by se mělo jíst od každého něco. Protože naše těla jsou prostě tak stavěná.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět

Marie | Pátek 30. Prosinec 2016, 21:24
Tohle se mi taky nelíbí.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět