Je libo šálek bio kávy?

Milujete kávu a neumíte si bez ní svůj den představit? Není divu, tento oblíbený nápoj nejen skvěle chutná, ale zároveň nám pomáhá zbavit se únavy a stresu. Pod slovem káva se však skrývá mnoho druhů a variant. V dnešním článku se ale podíváme na bio kávu, která je mimo jiné prospěšná našemu zdraví.

Bio káva versus káva

Pro dnešní dobu je bohužel charakteristické, že každý zemědělec touží po maximálních výnosech a ziscích. Proto se pěstování kávy i dalších plodin neobejde bez použití nejrůznějších chemikálií a dalších přípravků, které podporují růst i větší odolnost kávovníků. Co byste ale řekli organické kávě, která nebude plná chemie, ale naopak prospěje vašemu zdraví? Kromě toho pitím organické kávy pomůžete i životnímu prostředí.

obrazekBio káva se na rozdíl od běžných kávových zrn pěstuje za přísných podmínek ekologického zemědělství. Veškerá kávová zrna jsou dále tříděna tak, aby se zpracovávala pouze zrna prvotřídní kvality. Kromě pěstování kávovníků se i další proces zpracování kávových zrn řídí speciálními pravidly. Samozřejmostí jsou proto mlýny a pražírny, které vlastní bio certifikaci. S bio certifikátem však narůstají farmářům i další povinnosti na pěstování kávy. Kromě oddělení organické kávy od ostatních pěstovaných plodin je nutné také mít podrobný plán pěstování včetně rotace sklizní. Takové plánování je totiž prevencí před případnou erozí půdy či vyčerpáním minerálních látek.

Vzhledem k tomu, že je tato káva ušetřena veškeré chemie, konzervačních látek a pesticidů, je považována za zdravou alternativu klasické kávy.

Věděli jste, že lidé po celém světě denně vypijí na dvě miliardy šálků kávy? Jak je vidět, káva není jen jedním z nejoblíbenějších nápojů, ale také velice výnosným byznysem.

Co je dobré vědět o bio kávě?

Zajímavostí je, že se díky aktuálním trendům podíl producentů bio kávy na celkové produkci stále zvyšuje. Je to vzhledem k narůstající poptávce po bio produktech i tomu, že označení bio kvality má mnohem větší váhu v konkurenčním tržním prostředí. Za organickou kávu je možné považovat jak zelenou kávu, jejíž kávová zrna neprošla pražením a zachovala si tak svou specifickou chuť, aroma a spoustu důležitých živin, tak praženou kávu.

Kromě označení organická nebo bio káva se rovněž můžete setkat s pojmem „shade grown“. Tento termín slouží k pojmenování kávy, která byla pěstována ve stínu stromů. Takový postup pěstování kávy je šetrný k vegetaci, neboť není zapotřebí kácet lesy, a také ke zvířatům, která stromy využívají jako své obydlí.

Kategorie: Rady a tipy Autor: vivie
Vaše názory k článku (0)
Seřadit: