Pravé americké palačinky se neobejdou bez tohoto přírodního sladidla, které má svůj původ právě v severní části Ameriky. Vynikající chuť a specifická vůně řadí javorový sirup mezi jedno z nejoblíbenějších přírodních sladidel. Zajímá vás, kam až sahá historie javorového sirupu či jaké účinky má na naše zdraví? V dnešním článku se toho dozvíte mnohem více.
Severoamerická tradice
Javorový sirup není žádnou novinkou. Jeho skvělou ořechovo-medovou chuť znaly už staré severoamerické indiánské kmeny. Poté co byla objevena Amerika, objevili toto jedinečné sladidlo, které se vyrábí z vytékající mízy javorů, i evropští kolonisté. Klasická výroba javorového sirupu začíná tím, že na počátku jara vyhloubí sběrači do javorového stromu přibližně tři otvory o průměru jeden centimetr. Těmito dírami následně vytéká do sběrných nádob šťáva, ze které se následně zpracovává javorový sirup.
Slyšeli jste, že i javorový sirup má své známky? Podobně jako ve škole, dostává i javorový sirup známky na stupnici A až D. Za nejdražší a nejluxusnější javorový sirup je považován sirup „A“, který je velice světlý. U nás patří mezi nejoblíbenější javorový sirup „C“. Pokud ale hledáte javorový sirup, který je ideální k vaření, pak sáhněte po takovém, co odpovídá známce „D“.
Víte, že Kanada, coby hlavní výrobce a dodavatel javorového sirupu, pokrývá více než osmdesát procent světové produkce?
Zdraví prospěšný
V případě, že milujete sladké, javorový sirup může být skvělým řešením jak nahradit cukr rafinovaný. Kromě toho, že si skvěle pochutnáte, navíc do těla dostanete i velice prospěšné živiny. Zajímá vás, jaké? Co se týče minerálních látek, v javorovém sirupu nechybí tolik důležitý vápník, draslík, hořčík či železo. Z vitamínů je rozhodně třeba zmínit vitamíny A, D a vitamíny skupiny B. Možná vás to překvapí, ale javorový sirup obsahuje i kyselinu listovou, která je důležitá zvláště pro těhotné ženy. Javorový sirup je zároveň bohatým zdrojem manganu a zinku, který zabezpečuje správnou funkci hormonů. Mangan naopak napomáhá posilovat imunitu organismu a je velice důležitou minerální látkou pro tvorbu a vývoj kostí dětí.
Další účinky javorového sirupu:
pozitivní vliv na kardiovaskulární systém
antioxidační účinky
prevence proti ateroskleróze
ochrana cév před ukládáním „špatného“ cholesterolu (LDL)
Javorový sirup v kuchyni
Javorový sirup je možné použít téměř všude, kam byste jinak dali klasický bílý cukr. Jen nezapomeňte, že javorový sirup je mnohem sladší než cukr rafinovaný, a proto jej používejte vždy o čtvrtinu méně. Javorový sirup je výborný do dezertů, jogurtu, mléčných koktejlů, müsli či k přípravě ovocných i zeleninových salátů. Dále se velice hodí k sýrům, výborně vám ale poslouží i při přípravě raw pokrmů.