Ovoce a zelenina nepatří v České republice k oblíbenému druhu stravy (v oblasti nejnižšího počtu konzumace ovoce a zeleniny se Češi na světovém žebříčku nacházejí na třetím místě). To je ale chyba.
Proč je konzumace těchto produktů tak důležitá?
Tak za prvé, ovoce a zelenina obsahují obrovský počet vitamínů, vláknin, minerálů a jiných tělu prospěšných látek, které náš organismus prostě potřebuje. Bez výjimek. Pokud se někdo naivně domnívá, že bez ovoce a zeleniny povede dlouhý a bezstarostný život, je na omylu. Takové lidi totiž čeká velmi krátký život z převážné části strávený u doktora. Zajímalo by mě, kdo takový život doopravdy chce.
Látky, které jsou v ovoci a zelenině obsaženy, chrání náš organismus před chorobami. Například brání vzniku rakoviny tlustého střeva – věděli jste, že je to jedna z nejčastějších nemocí, na které lidé v České republice umírají? A proč? Je to tím, že nemají dostatečný příjem ovoce a zeleniny, jak je statisticky dokázáno. Ovoce a zelenina rovněž působí jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku a proti cukrovce.
Nejlepší je samozřejmě konzumace těchto produktů za syrova, protože tepelnou úpravou ztrácí veškeré tělu prospěšné látky a tím také mizí smysl jejich konzumace. Proto doporučuji ovoce a zeleninu tepelně nezpracovávat, protože jedině tak dosáhnete plného zdraví. Vhodným kompromisem je odšťavnit ovoce nebo rozmixovat.
Konzumace ovoce a zeleniny na den
Podle Světové zdravotnické organizace by měl jeden člověk sníst 400 gramů ovoce a zeleniny denně. Pro představu, průměrný Čech sní za den pouze 253 gramů, což je něco přes polovinu. Lidé by se nad tím měli zamyslet a uvědomit si, jak je konzumace ovoce a zeleniny důležitá.