Lékaři vás sice varují před konzumací velkého množství tuků, ale důležité je především to, jaké tuky si dopřáváte. Pokud sáhnete po kvalitním olivovém oleji, rozhodně se nemusíte obávat, když sníte nějakou tu kapku tuku navíc. Obsahuje totiž velké množství mononenasycených mastných kyselin, které jsou doslova balzámem pro lidské tělo.
Nejsou zde žádné chemické přísady
Obsah oliv tvoří až ze 40 % olej, v němž navíc najdete řadu tělu prospěšných látek. Výhodou olivového oleje je skutečnost, že se získává lisováním, nejsou zde žádné chemické přísady (panenské oleje). Většinu ostatních olejů ze semen je přitom nutné extrahovat, což znamená, že se do oleje přidávají chemické příměsi. Další skvělou vlastností olivového oleje je skutečnost, že díky velkému množství jednoduchých nenasycených mastných kyselin olej snáze odolává vysokým teplotám, aniž by došlo k rozpadu jeho struktury.
Olivový olej obsahuje
- mononenasycené mastné kyseliny, až 80 %
- železo
- vápník
- velké množství vitamínu A, D, E a K. U vitamínů, které jsou rozpustné v tucích (A), pomáhá tělu, aby vitamín lépe vstřebalo
- antioxidanty
Hledáte zdravější alternativu másla a margarínů na chleba? Použijte kvalitní extra panenský olej. Nakapejte si ho pár kapek na chleba a přiložte na něj třeba plátek šunky. Například Španělé si na topinku z toustového chleba běžně kápnou olivový olej a na chlebu si pak skutečně pochutnají.
Jak blahodárně působí olivový olej na vaše zdraví?
Díky velkému množství mononenasycených mastných kyselin snižuje rizika infarktu a mozkových cévních příhod (například studie amerických vědců provedená na 7 tisících Francouzů mluví o snížení rizika mrtvice až o 41 %).
- Obsahuje hodně antioxidantů a tím pomáhá bojovat proti nádorovému bujení.
- Snižuje hladinu cholesterolu, přičemž velká část populace trpí zvýšenou hladinou cholesterolu.
- Pozitivně ovlivňuje trávení, tlumí nadýmání, účinně bojuje se zácpou.
- Podporuje funkci žlučníku a žlučových cest.
- Má detoxikační účinky.
- Hojivé masti jsou užitečné k regeneraci svalstva po zvýšené námaze.
- Hodí se pro opalování, protože má vysoký obsah vitamínu E.
- Dokáže hojit ekzémy a bércové vředy.
- Zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů.
Využití olivového oleje nespočívá jenom v kuchyni. Díky svému složení a vlastnostem je oblíbenou přísadou kosmetických přípravků a působí blahodárně na pleť a nejenom na ni.
Pokud vás trápí bolestni zad, kupte si kvalitní extra panenský olej a kvalitní bio med. Smíchejte stejné množství oleje a medu a nechte si touto směsí masírovat záda od zkušeného maséra. Olivovo-medová masáž by měla ulevit od bolesti. Úleva je dána obsahem látky zvané oleocanthal v oleji. Dokáže tlumit bolest tím, že ztlumí přenos impulsů bolesti, které registrují nervová zakončení.
Víte, že nejtučnější jídla v Evropě jedí Kréťané? Přitom jsou paradoxně zdraví, například výskyt infarktu je u nich na Starém kontinentě nejnižší. I když asi 42 % jejich energetického příjmu pochází z tuku, potíže se srdcem a cholesterolem téměř nemají. V jejich stravě se totiž vyskytuje tuk prakticky výhradně jenom z olivového oleje. Někteří Kréťané pijí olivový olej i k snídani.
Jak se olivové oleje dělí?
1. Panenské
Tato kategorie zahrnuje extra panenské s kyselostí pod 0,8 g na 100 gramů. Lisují se přímo z plodů, vzniká tak nejkvalitnější olej. Dají se zpracovávat jedině mechanicky, přičemž při zpracování nevzniká vyšší teplota než 40 °C. Pokud je budete ohřívat, nesmí překročit teplotu 210 °C.
Panenský olej se vyznačuje kyselostí menší než 2,0 g na 100 gramů. I on se vyrábí pouze mechanickým způsobem a pomocí lisování přímo z oliv.
Třetí skupinou jsou panenské oleje s kyselostí pod 3,3 g na 100 gramů. Ty jsou běžné a z panenských olejů nejlevnější.
2. Rafinované
Pod tlakem a za vysokých teplot se vyrábí rafinované olivové oleje. Díky tomuto způsobu výroby samozřejmě poklesne nutriční hodnota a probíhá zde i chemická úprava. Nejsou proto vhodné do studené kuchyně, ale jedině k tepelné přípravě jídel (smažení apod.).
Olej vznikající rafinací panenského musí mít kyselost maximálně 0,5 g na 100 g
Druhou, méně kvalitní kategorií olejů je rafinovaný olej z pokrutin, tedy vyrobený z odpadu z prvního lisování. I on by měl mít kyselost maximálně 0,5 g na 100 g.
3. Směsi panenských a rafinovaných olejů
Směsi vznikající spojením rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje by měly dosahovat kyselosti maximálně 1,5 g na 100 gramů, a to i v případě, že jde o směs oleje z pokrutin a panenského oleje.
Trápí vás zažloutlé zuby se skvrnami od kávy, čaje, nikotinu? I tady může pomoci olivový olej, který je pomáhá vybělit. Potírejte s ním zuby. Také se dají olejem masírovat dásně, posilovat je tak proti paradentóze.
Vyvracíme mýtus, že se hodí jenom na studenou kuchyni
Hodně se u nás traduje, že olivový olej se hodí jenom do studené kuchyně. Omyl. Olivový olej by měl být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Panenský, zejména extra virgin, se hodí do salátů, na chleba. Rafinovaný olej se dá používat na tepelnou úpravu jídla, zejména na smažení. Přitom samozřejmě dávejte pozor, aby se olej nepřepaloval. Nikdy ho nezahřívejte na vyšší bod, než je jeho teplota zakouření. Potom dochází k rozkladu řetězců mastných kyselin a vznikají karcinogenní látky. Tohle pravidlo ale platí pro všechny oleje. Dobré je mít v kuchyni několik olivových olejů, protože každý se hodí pro jiný účel. Samozřejmě, že můžete smažit i na panenském olivovém oleji, protože má bod zakouření vysoký, ale vzhledem k ceně panenského olivového oleje je to luxus. Proto se pro tepelné úpravy používá spíše levnější rafinovaný olej.
Co dělat, když olej hodně prská? Jde pravděpodobně o mladý olej, který se pro tepelné úpravy ještě nehodí. Vybírejte si pro teplou kuchyni starší oleje (minimálně půl roku). U oleje totiž platí, podobně jako pro víno, že stářím získávají.