Sini
(0 příspěvků)
Středa 30.03.2016 | 21:03:13
Žaludeční dieta je stravovací režim založený na konzumaci okruhu potravin, které nedráždí náš žaludek. Jedná se o velmi důležitou součást léčby akutních i chronických zažívacích obtíží. Nejčastějším důvodem k dodržování žaludeční diety je akutní zánět žaludku (akutní gastritida). Další možnou indikací k dodržování žaludeční diety jsou chronická gastritida, žaludeční nebo dvanáctníkové vředy, žaludeční dyspepsie, ale také onemocnění jater a zánětlivá onemocnění střev.
Potraviny, kterých by se měli pacienti v rámci šetřící žaludeční diety vyvarovat patří plísňové a aromatické sýry, uzené maso, tuhé šlachovité maso, husa, kachna, zvěřina, salámy, párky, konzervy, jahody, ostružiny, angrešt, rybíz, borůvky, vinné hrozny, čerstvé i sušené fíky, ořechy, kapusta, česnek a dalších potravin, lékař by měl dát brožurku.