Chcete-li přidat do svého jídelníčku nějakou opravdu zdraví prospěšnou superpotravinu, kupte si při nejbližší návštěvě supermarketu avokádo. Nenechte se odradit tím, že jste ho dosud nikdy nejedli. Všechno je jednou poprvé. Když budete vědět, jak s ním v kuchyni správně naložit, je vysoce pravděpodobné, že vám zachutná.
Obsahuje přes 80 % tuku
U ovoce jste si zvykli, že obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, to se považuje téměř za samozřejmost. Jenže avokádo je velmi zvláštním druhem ovoce. Více než 80 % jeho hmoty tvoří tuk. Pokud jste se teď oklepali hrůzou, že můžete po něm přibrat, nebojte se a čtěte dál. Není to samozřejmě ten samý tuk, který byste snědli v bůčku o stejné hmotnosti, jako plod avokáda.
Jaké tuky a v jakém množství v avokádu najdete?
- přes 60 % mononenasycených mastných kyselin
- přibližně 10 % polynenasycených mastných kyselin
- asi 15 % nasycených mastných kyselin
Balzám pro srdce a cévy
Nenasycené mastné kyseliny lidskému tělu prospívají, jsou doslova balzámem pro srdce a cévy. Příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, působí proti vzniku krevních sraženin, protože lehce ředí krev. Také pomáhají snižovat krevní tlak. Nemáme mnoho potravin, které by obsahovaly tolik nenasycených mastných kyselin jako avokádo. Mezi jejich zásobárnu patří například mořské ryby a olej z nich, jenže ty se v typicky českém jídelníčku prakticky nevyskytují. Nemáte-li rádi mořské ryby, seznamte se s avokádem, které vám jejich nutriční hodnotu do jisté míry nahradí. Jak ale avokádo vybrat, když o něm nevíte vůbec nic?
Proč je jedno hnědé a druhé zelené?
Bez předchozích znalostí budete nad bedničkou s avokády v obchodě váhat. Proč je některé avokádo zelené, jiné hnědé a další se zbarvuje až do fialova? Je to tím, že i avokád máme asi 15 odrůd a pěstují se v různých částech světa.
U nás se obvykle potkáte se dvěma:
- Fuerte, které se vyznačuje zelenou barvou a spíše hladší slupkou.
- Hass je naopak hodně hrbolaté a hnědé.
Nemusíte mít strach ani z jednoho. Jak ale sáhnout po správně zralém plodu?
Jak vybrat zralý plod?
„Špatně se loupe a je hořké,“ stěžují si někteří lidé na avokádo. Ano, těmihle znaky je typické nedozrálé avokádo. Proto když plod podobný velké hrušce lehounce zmáčknete, měl by trošku povolit, vytvořit několikamilimetrovou prohlubeň. Ovšem když je plod hodně takto pomačkaný, svědčí to o tom, že už to zkoušelo hodně lidí před vámi. Proto je možné koupit i tužší plod a nechat ho doma několik dní dozrát. A co s ním potom podniknout?
Vynikající součást diet
Úplně nejjednodušší je ho omýt, podélně rozkrojit a vyjídat lžičkou jako dopolední ovocnou svačinku. Ovšem své místo má i jak ve studené, tak i teplé kuchyni. Dá se z něj třeba připravit chutná polévka, která zasytí díky tomu, že avokádo představuje asi 30 % denní dávky vlákniny. Hodně vlákniny společně s nízkým obsahem sacharidů dělá z avokáda skvělou potravinu pro hubnutí. Stává se součástí mnoha diet.
Guacamole, pasta s všestranným využitím
Pokud nevíte, v jaké podobě avokádo jíst, prozradíme vám, že nejklasičtějším a nejoblíbenějším receptem je guacamole, avokádová pasta, kterou Mexičané začali připravovat už v 16. století. Vyzkoušejte si ji, příprava je úplně jednoduchá.
Rozkrojíte avokádo podélně na půlky a dužinu vydlabete. Vidličkou z ní pomačkáním vytvoříte pastu. Původní receptura do pasty přidává jenom sůl, ovšem novodobé variace si troufnou na víc.
Co dalšího do ní můžete zamíchat?
- nadrobno nasekanou cibulku
- špetku chilli koření
- limetkovou šťávu
- utřený nebo prolisovaný stroužek česneku
Pestrý koktejl vitamínů a minerálů
Pasta guacamole má v kuchyni všestranné využití a snadno ji přizpůsobíte svým chuťovým pohárkům. Hodí se k masu, jako pomazánka na chleba či jednohubky. Víte, že když si na ní pochutnáváte, dostáváte s ní do svého těla i pestrý koktejl vitamínů počínaje B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E až po K1, ale také minerálních prvků zahrnujících draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor či mangan?
Lutein pro ostrý zrak
Určitě jste se už také setkali s mnohokrát skloňovaným pojmem antioxidanty. Tyto látky tvoří bojovníky v nelehkém soupeření s volnými radikály v našem těle. Plod avokáda jich obsahuje hodně. Máte problémy se zrakem? Avokádo vám ho pomůže vylepšit, obsahuje totiž lutein, látku zabraňující degeneraci zraku a šedému zákalu.
Lék pro lidi s nadváhou
Pokud o účincích plodu ještě pochybujete, snad vás přesvědčí vědecké výzkumy. Odborníci se netají tím, že u avokáda potvrdili jeho příznivé účinky, a to například hned ve dvou studiích z roku 2013. Podle té z Nutrition Journal mají pravidelní konzumenti avokáda více vlákniny, vitamínů E, K, draslíku a hořčíku, ale také nižší hmotnost. Jejich běžný kalorický příjem je přitom stejný jako u jiných lidí. Recept na štíhlost potvrzuje i další studie z univerzity Loma Linda nacházející se v jižní Kalifornii. Snižuje pocit hladu a hladinu inzulínu v krvi. Proto je lékem pro lidi s nadváhou. Bojujete s přebytečnými kilogramy? Neváhejte a hned si kupte avokádo.