Objevují se nejrůznější diety, které ve své době získají velkou popularitu, pak zmizí, aby se třeba po nějaké době znovu vynořily. Některé vycházejí ze zdravé výživy, jejich tvůrci jsou třeba lékaři, trenéři nebo výživoví specialisté, jiné jsou tak trochu extrémní a znamenají spíš hazard se zdravím než cokoli jiného. Před pár lety byla dost populární dieta podle krevních skupin. Občas se o ní mluví i nyní, z povědomí lidí nevymizela. Dá se jí věřit a má nějaký přínos?
Antigeny způsobují potíže
Princip této diety spočívá v tom, že některé potraviny jsou pro vaši krevní skupinu vhodnější, jiné méně vhodné. Prostě vychází z předpokladu, že při tvorbě svého jídelníčku byste měli brát ohled na to, jaká krevní skupina vám koluje v žilách. Proč? Červené krvinky se vyznačují určitými vlastnostmi, takzvanými antigeny. Váš imunitní systém prostě některé látky posoudí jako cizí a reaguje na ně určitým způsobem. To je právě případ antigenů červených krvinek, které mohou na některé potraviny reagovat nepříznivě. Proto dieta vychází z toho, že pro určité krevní skupiny jsou některé potraviny vhodné, jiné nikoli. Úkolem této diety proto není primárně hubnout, ale spíše upravovat nepříznivý zdravotní stav. Jde ovšem o dietu, která má určitě opodstatnění, žádný módní výstřelek, což potvrzují i nutriční terapeuti.
Víte, že pod touto dietou se v roce 1996 podepsal jistý Dr. Peter D´Adamo, americký lékař zabývající se přírodní medicínou? Stal se jejím autorem a zakladatelem. Dr. D´Adamo se dokonce domnívá, že v začátcích existovala pouze krevní skupina 0, ty další se vyvinuly až časem v závislosti na tom, kde lidé žili. Pozoruhodná teorie, ovšem není vědecky vůbec ničím podložená.
Ověřte si své domněnky
Lidé s jednou krevní skupinou mohou určité potraviny snášet dobře, pro jedince s jinou krevní skupinou ale mohou představovat problém. Mezi nimi a antigeny červených krvinek může dojít k nějaké imunitní reakci. Výsledkem je, že tyto potraviny nejsou dobře stráveny. Lidé by měli brát doporučení diety jako orientační, nemusí na nich striktně trvat. Aby si ověřili, jaké potraviny jim skutečně působí potíže, je nejlepší koupit si v lékárně test a pomocí reakce kapky krve s proteiny z potravin si své domněnky ověřit nebo vyvrátit. Tím pádem získáte návod, na jakých potravinách postavit svůj jídelníček a jaké naopak vynechat.
Tip pro vás: Nevíte dosud, jakou máte krevní skupinu, zda A, B, AB nebo 0? Není nic jednoduššího než požádat o tuto informaci ve chvíli, kdy půjdete k lékaři na preventivní prohlídku, a lékař vás pošle na odběry krve. Chtějte provedení testu na krevní skupinu. Nemělo by vás to stát žádné peníze navíc. Tato informace se vám může v budoucnu hodit, třeba když dojde k nehodě a budete potřebovat transfuzi krve.
Krevní skupina A
Měla by omezit maso a uzeniny, protože je ukládá v podobě tuku. Lidé s touto krevní skupinou mají poměrně nízkou kyselost žaludečních šťáv a hůře tráví červené maso, ovšem i další živočišné produkty jako mléko a výrobky z něj. Nepříliš vhodné jsou také vejce, hodně slazené šťávy, ocet. Pro jedince s touto skupinou se hodí spíše strava s více vegetariánským zaměřením.
Vhodné potraviny:
drůbež a ryby (ne bílé)
mořští živočichové
potraviny ze sóji – mléko, tofu
chléb, pečivo, obilniny
semínka a ořechy
luštěniny
zelenina
těstoviny
zásaditější ovoce (bobuloviny)
červené víno
koření, které povzbuzuje imunitu
Krevní skupina B
U lidí s výskytem této skupiny působí problémy hlavně lepek a jeho konzumace. Proto by se měli vyvarovat obilnin, které ho obsahují, tedy hlavně pšenice, žita, pohanky, kukuřice, čočky, arašídů, sezamových semínek. Pečivo se hodí ze špaldové mouky nebo ovsa. K dobré kondici pomáhá zelenina, hlavně listová, vejce a maso, mléčné výrobky s nepříliš vysokým obsahem tuku. Naopak potíže mohou způsobovat sójové potraviny či dary moře.
Vhodné potraviny:
ryby s bílým masem i ostatní
skopové, jehněčí, králičí maso
krůtí a bažantí maso
mléčné výrobky
oves a špalda
rýže
brambory
houby
zelí
prakticky všechny druhy ovoce
olivový olej
koření, které má prohřívací účinky (zázvor, křen)
Krevní skupina AB
V případě této krevní skupiny stojí za zdravotními potížemi hlavně červené maso, dále pšenice, kukuřice, pohanka, semínka, fazole. Zlepšení přinášejí mléčné výrobky, mořské plody a řasy, tofu, zelenina především zelená. Jádro je v tom, že tato skupina spojuje plusy a minusy skupiny A a B, tedy potraviny, které škodí oběma skupinám, jsou škodlivé i pro skupinu AB, naopak ty, které oběma skupinám dělají dobře, bez potíží stráví i tato skupina. Za nevhodné se považuje pohanka a kukuřice a především kyselé či nakládané potraviny.
Vhodné potraviny:
mořské produkty
skopové, jehněčí a králičí maso
krůtí a bažantí maso
zakysané mléčné výrobky
vejce
olivový olej, hlavně panenský
luštěniny
chléb z naklíčené pšenice (klíčením dochází ke zničení lepkového lektinu)
rýže
zelenina
proso, oves, sója
zásaditější druhy ovoce (bobuloviny)
zelené a bylinkové čaje
káva
červené víno
voda s citronem
mořská sůl
Krevní skupina 0
Pro krevní skupinu 0 je obvykle typický pomalejší metabolismus. Lidé s touto skupinou by se měli proto vyhnout konzumaci chleba, pečiva a luštěnin. Neměli by také jíst velké množství vajec a mléčných výrobků.
Vhodné potraviny:
drůbeží maso, hlavně kuřecí a krůtí
jehněčí a hovězí maso
tučné ryby jako sleď, treska, makrela
mořské plody
sójové produkty
kozí mléko a sýry
olivový olej
listová zelenina
červené a fialové plody (ovoce)
zeleninové šťávy
rajčata
lněná a dýňová semínka a oleje z nich
vlašské ořechy
Pozor na nevyváženost stravy. Například pokud nositelé krevní skupiny A začnou ze stravy vylučovat maso, měli by se poohlédnout po náhradě bílkovin a železa, jinak budou trpět jejich nedostatkem. Proto když budete brát ohled na stravu podle krevních skupin, nikdy zároveň nezapomínejte na to, že je třeba mít stravu, která bude pestrá a vyvážená s obsahem sacharidů, bílkovin i tuků, nebudou v ní chybět minerály, vitamíny a stopové prvky.
Zrychlí se metabolismus
Žádná studie neprokazuje, že by praktikování diety podle krevních skupin dovedlo člověka k výraznému shazování kilogramů. Nicméně protože vyloučíte ze své stravy antigeny, které mohou způsobit imunitní reakce, dochází k vylepšení vašeho zažívání. Potravinové intolerance se omezí na minimum, čímž se vám vyčistí střeva a zrychlí metabolismus. To může později vést i k hubnutí, ačkoli to nebylo cílem.