Agávový sirup pochází, jak už sám název napovídá, z rostliny jménem agáve. Tato rostlina, kterou si lidé často pletou s Aloe verou, se vyskytuje především v Mexiku, v jižní a západní části Spojených států a rovněž ve Střední a Jižní Americe. Agáve je ve světě proslavená například tím, že se z kmene modré agáve pálí tequila. My se však dnes podíváme na mnohem zdravější variantu produktů vyrobených z agáve, a to na agávový sirup.
Přírodní sladidlo pro všestranné využití
Agávový sirup patří vedle obilných sirupů či javorového sirupu, který je v dnešní době velice populární, k přírodním sladidlům, která lze využívat obdobně jako med či cukr. Agávovým sirupem můžete osladit cokoliv, co vás napadne.
Co se týče konzistence, je na tom podobně jako sirup javorový. Stejně tomu tak je i v případě vysoké sladivosti. Proto jej stačí používat mnohem menší množství, než je tomu při slazení cukrem, medem či obilným sladem. Výborně vám poslouží při slazení jogurtů, ovocných salátů, domácího müsli, palačinek či lívanců, ale rovněž ke slazení čaje či kávy. Agávový sirup má tu nezanedbatelnou výhodu, že nemění chuť pokrmů.
Věděli jste, že existují stovky druhů agáve a tato rostlina je využívána po celá staletí?
Léčivá šťáva z kaktusů
Agávový sirup se vyrábí ze sladké šťávy z kaktusu, která vytéká z listů po jejich naříznutí. Co se týče složení, obsahuje malé množství glukózy a sacharózy. Podstatný je však obsah fruktózy, který se pohybuje mezi 70–90 %. Z tohoto důvodu patří agávový sirup mezi sladidla s největším podílem tohoto jednoduchého cukru, který je vhodnější ke konzumaci než cukr rafinovaný. Nicméně ani s fruktózou neboli ovocným cukrem se to v těle nesmí přehánět! Její nadbytek může mít za následek nepříjemnosti jako průjem, podráždění tračníku nebo nadýmání. V nejhorším případě může vést až k cukrovce.
Výhodou agávového sirupu je ale nízký glykemický index, díky čemuž jej mohou v rozumné míře užívat i diabetici.
Věděli jste, že Aztékové používali směs agávového nektaru a soli k hojení ran a kožních onemocnění?
Mezi další pozitiva patří rovněž podpora zdravé střevní mikroflóry a trávení tuků, činnosti metabolismu, čištění krve a za zmínku rozhodně stojí i jeho protizánětlivé účinky. V neposlední řadě agávový sirup působí preventivně proti usazování cholesterolu v cévách.
3 skvělé nápady, jak použít agávový sirup
- Jako sladidlo studených nápojů, například pro domácí ledový čaj
- Jako topping pro palačinky či toasty
- Pro vylepšení cereálií
Pohankové palačinky s agávovým sirupem
Ingredience
200 g pohankové mouky
3 vejce
500 ml mandlového mléka
1 lžíce rozpuštěného másla
4 lžíce agávového sirupu
miska čerstvých jahod či ovoce dle chuti
bílý jogurt
kokosový olej
Příprava
Nejprve začněte s přípravou těsta. Vezměte si mouku, vajíčka, mléko, 2 lžíce agávového sirupu a máslo a vše smíchejte dohromady tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Dejte asi na 30 minut odležet do ledničky.
Mezitím si omyjte a nakrájejte jahody. Jakmile budete mít palačinky hotové (opékejte nejlépe na kokosovém oleji), naplňte je jahodami a lžící jogurtu oslazeného lžičkou agávového sirupu. Hotové palačinky ještě přelijte lžící agávového sirupu a ozdobte mátou.