Lucuma: superovoce z peruánských And

Říkáte si, že se v Andách nemůže nic pěstovat? Omyl! Nachází se tam takové poklady, jako je například maka peruánská nebo lucuma, na kterou se dnes podíváme podrobněji.

Proč lucuma?

Lucuma je právem řazena mezi superpotraviny. Věděli jste, že lucuma je exotické ovoce, které roste na stromech Pouteria Lucuma? Těmto stromům, které dosahují výšky osm až patnáct metrů, se daří především v suchém údolí v nadmořské výšce 1 000 – 2 400 metrů nad mořem. Na každém stromě je ročně v průměru sklizeno přibližně 500 plodů, které jsou vzhledem i zbarvením velice podobné avokádu.

obrazekVěděli jste, že lucuma byla Inky považována za zlato? Vzhledem k tomu, jak byla lucuma vzácná a užitečná, netrvalo dlouho a rozšířila se i do dalších okolních zemí.

Vitamíny nabité složení

Ačkoliv je u nás toto exotické ovoce spíše ještě neznámé, možná vás jeho složení nalomí k tomu, abyste se s lucumou seznámili mnohem blíže. Z vitamínů je lucuma bohatá například na karotenoidy B2 a B3, které podporují funkci nervového systému. Lucuma je však užitečná i pro svůj obsah minerálních látek, mezi kterými nechybí vápník, hořčík, železo, draslík nebo fosfor. Za zmínku taktéž stojí obsah vlákniny a beta-karotenu, který prospívá naší imunitě. Lucuma je mimo jiné ovocem, které svědčí i naší náladě a zpomaluje stárnutí. Na rozdíl od dalších druhů ovoce má lucuma poměrně nízký glykemický index. Díky tomu je vhodná i pro diabetiky, kteří si musí hlídat příjem cukrů.

Zajímavostí, která vás jistě překvapí, je neobyčejná chuť, která připomíná kombinaci sladkých brambor, karamelu a javorového sirupu.

Lucuma a její využití

Peruánské Andy jsou od nás bohužel hodně vzdáleny, a tak získat lucumu v čerstvé formě je poměrně náročným úkolem. Nevýhodou tohoto exotického ovoce je i fakt, že se velice rychle kazí. I z toho důvodu se často zpracovává na prášek, který si zachovává všechny důležité živiny, chuť i aroma. Navíc vám oproti čerstvému ovoci vydrží i dva roky. Tento prášek, který má nasládlou ovocnou chuť, můžete přidávat například do zmrzliny, dezertů, moučníků, koktejlů, jogurtů. Vzhledem k tomu, že se jedná o ovoce, nemusíte se jej bát dávat i dětem.

Vaše názory k článku (1)
Seřadit:
Václava15 | Pátek 28. Říjen 2016, 19:55
Tak tohle ovoce neznám, ale určitě zkusím. Kde se dá koupit?
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět