Potřebujeme:
- kuskus (80 g),
- sójové maso – plátky,
- 2 ks vejce,
- kořeněný sýr,
- žampiony,
- koření (sůl, pepř, china, chilli, mahá, libeček, curry),
- voda,
- sýr (normální – např. eidam),
- rostlinný/olivový olej
Postup:
1) Uvaříme maso dle návodu na balení (přelijeme vroucí vodou a necháme 30 min)
2) Maso osmahneme na pánvi s trochou oleje (3 min), poté zalijeme trochou vody, okořeníme kořením, které máme rádi (china, curry, mahá, chilli + sůl a pepř) a necháme dusit (10 min). Nakonec by maso mělo být krásně měkké.
3) Uvaříme kuskus dle návodu (zalijeme vroucí vodou a necháme 5-10 min).
4) Na pánvi dáme rozehřát trochu oleje. Rozšleháme vidličkou 2 vejce, přidáme k nim nastrouhaný sýr a žampion nakrájený na plátky, osolíme a opepříme dle chuti. Směs vylijeme na pánev, kde jsme předem rozehřáli olej. Necháme omeletu smažit z jedné strany (cca 2 min), poté ji obrátíme a necháme ji smažit z druhé strany.
5) Můžeme servírovat – vše poskládáme na velký talíř, na ozdobu posypeme kuskus slunečnicovými semínky a přidáme libeček. Můžeme také přidat na plátky nakrájený kořeněný sýr.
TIP:
- Sójové maso dejte den předem do lednice (na noc), do hrnce se studenou vodou a okořeňte. Následující den má mnohem lepší chuť, než když ho přelijeme horkou vodou + koření se přes noc rozleží.
- Toto jídlo je vhodné udělat v dobu, kdy máme k dispozici jen základní suroviny a nevíme co vařit. Přesto je toto jídlo velice chutné, ale i syté.
Autor: Vendula Jindrová