Proč se vyhýbat „bílým jedům“ a čím je nahradit?

Pokud se Vám při představě tzv. „bílých jedů“ vybaví obrázek nejrůznějších chemických látek, které doma určitě nemáte, jste na omylu. Bílé jedy totiž v běžné domácnosti používá každý.

Co jsou bílé jedy?

Bílé jedy se dělí na čtyři základní suroviny, jejichž názvy Vás možná překvapí. Jsou to mléko, mouka, cukr a sůl, s nimiž jste se už nepochybně setkali. Otázkou ale je, proč se jim vlastně říká „jedy“. Jde o to, že většina lidí ani neví, jak jsou tyto suroviny škodlivé pro lidské tělo.

 

obrazekMléko

Mléko je ze čtyř bílých jedů nejškodlivější. Přesto, že lékaři mléko doporučují kvůli bílkovinám, je jeho konzumace naprosto nelogická (a to jen když nevezmeme v potaz, že bílkoviny se dají získat i ze skutečně zdravých potravin, jako jsou například luštěniny). Problém začíná už ve velkochovu krav, odkud se mléko posílá do obchodů. Většina (ne-li všechny) těchto velkochovů je ve velice žalostném stavu, ke krávám se tam lidé chovají nehumánně (viz přísloví „Chovat se k někomu jako k dobytku.“) a podávají jim hormony. To všechno samozřejmě vede ke znehodnocení mléka, protože drtivá většina krav ve velkochovech trpí různými nemocemi. Jednou z nich je tzv. mastitida, což je onemocnění vemene, které vede k výskytu hnisu v mléku. Kravské mléko rovněž obsahuje mnoho škodlivých látek, jako je například kasein, který způsobuje tvoření hlenu v našem trávícím traktu a řadí se mezi velmi silné alergeny.

 

Mouka

Stejně jako mléko dokáže i mouka zahleňovat naši trávící soustavu, ale kromě toho také tělo zakyseluje. Jedná se především o mouku celozrnnou, která našemu tělu škodí nejvíc. Obsahuje velké množství lepku, který je pro lidské tělo velmi škodlivý. Narušuje totiž činnost trávící soustavy (především střev a jater). Všechny výrobky obsahující mouku, se dají snadno nahradit bezlepkovým pečivem – to totiž není tolik škodlivé.

 

Cukr

Ať už jde o bílý, nebo hnědý cukr, škodlivé jsou všechny a vůbec nezáleží na tom, z jaké plodiny pocházejí. Cukr je zdrojem krátkodobé nekvalitní energie (jednu lžičku tělo zpracovává až tři dny) a je silně kyselinotvornýNa cukru si můžete snadno vytvořit závislost (a je pravda, že drtivá většina populace už závislá je), takže se vlastně jedná o drogu.  Tělo samozřejmě cukry potřebuje, ale v trochu jiné formě. Ovocné cukry stačí na to, aby dodaly Vašemu organismu všechny potřebné látky, a zároveň jsou zcela neškodné.

 

Sůl

V soli existuje jen jedna jediná látka, kterou naše tělo doopravdy potřebuje, a tou je organický chlor. Kromě něj je sůl přeplněná látkami, které bychom přijímat vůbec neměli a organismus je jimi jen zatěžován (jak je to ve všech případech bílých jedů). Organický chlor lze ale získávat i z jiných zdrojů (např. z celerové šťávy, která Vám ho poskytne dostačující množství). Sůl jako taková způsobuje mnoho onemocnění, mezi něž patří například choroby ledvin, zvýšení krevního tlaku, ekzémy atd. 

Kategorie: Zdravá výživa Autor: admin
Vaše názory k článku (2)
Seřadit:
daja | Pondělí 31. Říjen 2016, 21:50
jo, tak to bysme taky nemohly jíst nic....
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (1x) Odpovědět

Pendlíková Václava | Středa 30. Listopad 2016, 11:01
Mouka, cukr, sůl, ok. Ale mléko?? Sorry ale tohle je totální kravina.
Souhlasím (1x) | Nesouhlasím (1x) Odpovědět