Vyzkoušejte omlazující účinky kokosu

obrazekKdo z nás by nemiloval vůni a chuť kokosu? Kromě potěšení chuťových pohárků je však kokos navíc velice prospěšný i našemu zdraví, neboť jeho konzumace má příznivý vliv na kosti, zuby, vlasy a nehty. I proto se dnes na trhu objevují nejrůznější produkty vyrobené právě z kokosového ořechu. Příkladem je olej, voda, mléko či mouka. Všechny tyto produkty si nyní představíme podrobněji...

Kokosový olej nejen v kosmetice

Kokosový olej je oblíbená surovina, která má využití nejen v kuchyni, ale taktéž v kosmetice, a to jak pleťové, tak vlasové. Co se týče nutričních hodnot, kokosový olej obsahuje vitamíny A, C, E a mastné kyseliny, především kyselinu laurovou.

Kokosový olej je stálý do teploty 200 °C, a proto je vhodný i na smažení, neboť se nepřepaluje. Můžete tak na něm směle udělat pohankové palačinky nebo vyzkoušet nějaký recept z orientální kuchyně. Výborný je i na pečení vánočního cukroví.

Věděli jste, že i když je kokos nazýván kokosovým ořechem, z hlediska botaniky je považován za ovoce?

Kokosová voda plná vitamínů a minerálů

Kokosová voda je typickou a velice oblíbenou surovinou, kterou si turisté vychutnávají během exotických dovolených. Možná vás však překvapí, že kokosovou vodu je možné získat i v plastových lahvích či tetrapakových obalech a ne jen z mačetou useknutého kokosu. Kokosová voda je produktem, který pochází z mladých a ještě zelených kokosových ořechů (na rozdíl od kokosového mléka, které je možné získat až ze zralých hnědých kokosových ořechů). Vzhledem k absenci klasické bílé dužiny během 5. až 7. měsíce je v ořechu dostatek místa právě pro kokosovou vodu, pro kterou je typické čiré zbarvení a sladko-slaná chuť bez jakéhokoliv zápachu.

Věděli jste, že kokosová voda se v ořechu tvoří tak, že do kokosu stéká voda dlouhou cestou prostřednictvím jednotlivých vláken kokosové palmy Cocos nucifera?

obrazekKosová voda je pro naše tělo a zdraví velice přínosná, stala se v poslední době velmi oblíbenou. Blahodárné účinky kokosové vody na lidský organismus neobjevili jen místní lidé, kteří si ji mohou dopřát téměř denně, ale i sportovci. Díky svému složení je kokosová voda považována za energetický nápoj, který dodá tělu řadu vitamínů a minerálních látek, jako je například hořčík, sodík, draslík nebo vápník. Obsahuje antioxidanty, díky kterým působí proti volným radikálům v těle. Zrychluje metabolismus a tělo tak rychleji zpracovává cukry, hladina inzulinu klesá rychleji a člověk tak má více energie. Chcete-li trochu zhubnout, právě kokosová voda je zdravým a velice efektivním pomocníkem při shazování přebytečných kilogramů. Kokosová voda navíc pomáhá očistit tělo i od škodlivých látek a toxinů.

Kokosová voda dále obsahuje cytokiny a kyselinu laurovou – látky důležité pro proces buněčného růstu. Má protirakovinné a protitrombotické účinky a v neposlední řadě dokáže vyvážit hladinu pH.

Kokosová voda prospívá i našemu kardiovaskulárnímu systému. Obsahuje hořčík a draslík, díky čemuž je vhodná pro lidi s nízkým krevním tlakem.

Věděli jste, že pravidelným pitím kokosové vody snižujete riziko infarktu a zvyšujete hladinu dobrého cholesterolu v krvi?

Kokosová voda proti stárnutí i kocovině

Kokosová voda je taktéž skvělým pomocníkem v období velkých veder, neboť pomáhá tělu dokonale hydratovat. A protože k létu patří i řada venkovních akcí a večírků, kokosovou vodu si naordinujte i jako první pomoc v případě kocoviny.

TIP pro vás: Vyzkoušejte termo lahve Lurch a mějte ledovou kokosovou vodu po ruce na každé letní party.

Kokosová voda však nemá vliv jen na naši vnitřní stránku, ale taktéž pomáhá zpomalit proces stárnutí. A protože tento problém řeší především ženy, jistě je potěší, že kokosové vody se nemusí vzdát ani během těhotenství či po dobu kojení. V případě, že by vám nějakou nešťastnou náhodou došel doma kokosový olej, sáhněte po kokosové vodě. Díky pravidelné konzumaci kokosové vody přispíváte k oživení vašich vlasů, nehtů, pokožky i pleti.

Kokosové mléko na krevní tlak i cholesterol

Mnoho lidí zaměňuje kokosovou vodu za kokosové mléko, ovšem není to jedno a to samé. Kokosové mléko se na rozdíl od kokosové vody získává lisováním dužiny kokosu. Kokosové mléko je bohatým zdrojem vitamínů, bílkovin, vlákniny, minerálů a omega 6 mastných kyselin. Zatímco z vitamínů našemu tělu dodává především vitamíny B, C, E a K, z minerálů nám pomáhá doplnit vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek a měď.

obrazekDíky obsahu účinných látek pomáhá kokosové mléko zlepšit trávení a podporovat zdravé vyprazdňování. Preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních chorob, snižuje krevní tlak, harmonizuje hladinu cukru v krvi a podporuje tvorbu krve. Výhodou kokosového mléka je, že nezvyšuje hladinu špatného cholesterolu a navíc udržuje rovnováhu mezi dobrým a špatným cholesterolem. Kombinace vápníku a fosforu pro změnu pomáhá budovat silné kosti.

Další účinky kokosového mléka:

  • pomáhá zrychlit metabolismus
  • podporuje imunitní systém a zlepšuje celkovou obranyschopnost organismu
  • pomáhá zklidnit nervový systém
  • je pomocníkem při onemocnění močového systému, neboť pročišťuje močové cesty a ledviny
  • preventivně působí proti osteoporóze


Věděli jste, že kokosové mléko díky obsahu mědi a vitamínu C udržuje pokožku elastickou a pružnou? Kokosové mléko navíc eliminuje tvorbu vrásek, zpevňuje nehty a vyživuje vlasy.

Kokosové mléko se používá hlavně v kuchyni jihovýchodní Asie, Karibiku, Jižní Ameriky a Afriky. Přidává se do omáček, polévek a dezertů.

Jak si vyrobit kokosové mléko?

Dužinu čerstvého kokosu nastrouháme, zalijeme vodou a necháme odstát. Poté je nutné jej scedit přes jemné síto či sýrařské plátno. Kokosovou drť pořádně vymačkáme. Takto vyrobené kokosové mléko vydrží několik dní.

Jak vyrobit kokosové mléko v mixéru Vitamix


Výhodou kokosového mléka je, že neobsahuje laktózu a je vhodné i pro celiaky. S jeho užíváním však buďte opatrní, neboť je více kalorické.

Kokosová mouka

Kokosová mouka se obdobně jako mléko získává z dužiny kokosového ořechu. Její výhodou je, že je bezlepková. A co je pro kokosovou mouku typické? Má nasládlou chuť, která dodává pokrmům šmrnc.

TIP pro vás: Kokosovou moukou můžete zcela nahradit pšeničnou mouku. Pamatujte však, že je vždy dobré přidat o jedno vajíčko navíc.

 

Kategorie: Prevence nemocí Autor: Lidka Vajová
Vaše názory k článku (0)
Seřadit: